Tuinstijlen:

▶︎    Baroktuin

▶︎    Cottage tuin

▶︎    Formele tuin

▶︎    Heidetuin

▶︎    Japanse tuin

▶︎    Landschappelijke tuin

▶︎    Natuurlijke tuin

▶︎    Patio- of stadstuin

▶︎    Romantische tuin

▶︎    Watertuin

Watertuin.
Kenmerken.
Het water staat natuurlijk hierbij op de eerste plaats. De vorm van de vijver is mede afhankelijk van de rest van de tuin. In een tuin met strakke lijnen zal een strakke vijver geplaatst moeten worden. Zorg in ieder geval dat de vijver gesitueerd is bij een terras en het liefst zo dat u er ook nog van kan genieten vanuit de huiskamer. Daarnaast is een watertuin voorzien van meerdere al of niet in verbinding staande vijvers en andere waterstijlelementen.
Beplanting.
Wanneer de vijver gevuld is, is het belangrijk dat er meteen zuurstof-planten ingaan, dit om de vijver zo snel mogelijk helder te krijgen Daarnaast is er een grote diversiteit aan vijverplanten, die ook weer verschillen in de plantdiepte waar ze goed gedijen. Deze plantzones ( A, B, C, D en E) zijn opgesplitst in vochtminnende oeverplanten, moerasplanten, zuurstofplanten en onderwaterplanten voor verschillende dieptes. Naast deze waterplanten zijn het de bamboe en diverse struiken die de sfeer geven aan een watertuin.
Materiaal.
Het is aan te raden om de vijver op te bouwen met hardhout of te metselen, dit is voor de levensduur van de vijver van belang. Nadat de structuur van de vijver is vormgegeven en de randen waterpas zijn gemaakt, gaat het folie erin. Wat belangrijk is, is dat dit van rubberflexfolie word gemaakt, dit type folie is flexibel en veel sterker dan de ‘normale’ folie. De randafwerking is afhankelijk van het type tuin; er kan zowel gekozen worden uit een natuursteen afdekrand, betonproducten, een zinken afwerking, hardhout, een gecreëerde keienafwerking, etc. Het is natuurlijk ook mogelijk om een voorgevormde vijverbak te kopen. Naast de vijver zorgen houten vlonders, trappen en eventueel bruggetjes voor structuur en lijnenspel.
Onderhoud.
In het begin kan een vijver voor aardig wat werk zorgen, daar hij eerst in biologisch evenwicht gebracht dient te worden. Wanneer de vijver eenmaal in goede conditie is zal het onderhoud over het algemeen beperkt zijn. In het voorjaar kunnen de planten worden gescheurd. Overdadig groeiende wieren worden uit het water gevist. In de zomer moet u er gewoon van genieten, vissen mogen worden bijgevoerd en een eventuele overdadige groei van zuurstofplanten indammen. In het najaar moeten we zorgen dat de vijver bladvrij blijft, omdat er anders een rottingsproces opgang komt, waar zure gassen bij ontstaan. Wat u absoluut niet moet doen is een gat in het ijs hakken, er ontstaan hierbij trillingen die door de vijver ernstige schade aanbrengen.

Tuinstijlen.
Bij het ontwerpen van een tuin zijn veel verschillende tuinstijlen mogelijk. Samen met u bekijken we welke tuinstijl het beste bij u en uw woonomgeving past. Om u alvast een indruk te geven van de mogelijkheden hebben wij de verschillende tuinstijlen overzichtelijk weergegeven. Hiermee kunt u een tuinstijl zoeken welke past bij uw persoonlijkheid en uw woonomgeving.
Wij adviseren u graag met onze jarenlange ervaring, daar er nog vele andere factoren van belang zijn zoals ligging van het huis, lichtinval, grondsoort, etc., etc.

Vorstelijke Tuinen · Persoonlijk en Bekwaam